Sloper Van Liempd Sint-Oedenrode wil ‘bol.com voor bouwmateriaal’ verder uitbreiden

SINT-OEDENRODE – Gebruiktebouwmaterialen.com loopt als een trein. Het gaat zo goed dat initiatiefnemer Van Liempd BV  Sloopbedrijven het aantal leveranciers flink wil uitbreiden. Momenteel lopen gesprekken met tientallen woningcorporaties, gemeenten en het rijk daarover.

Tot nog toe maken vooral particulieren gebruik van de ‘bol.com voor gebruikte bouwmaterialen’, vertelt directeur Sjors van Gorp van Van Liempd uit Sint-Oedenrode. ,,Sinds we online zijn, is er 40 procent meer verkocht aan deuren, hout of sanitair. Daarom willen we het aanbod vergroten door met meer woningcorporaties te gaan samenwerken, liefst in heel Nederland. Zodat we geen nee meer hoeven te verkopen. Zo moet Gebruiktebouwmaterialen.com 2.0 het magazijn worden voor al die corporaties. Is er ergens een deur kapot, dan hebben wij een gebruikt exemplaar staan.”

Nu komt het aanbod vooral uit de projecten die Van Liempd zelf sloopt, bijvoorbeeld voor corporatie Woonbedrijf in deze regio. Van Liempd hergebruikt spullen, en afvalverwerker Baetsen uit Son en Breugel zoekt mogelijkheden om de overige 80 procent die bij sloop vrijkomt te recyclen. Bijvoorbeeld door het beton te vermalen en te gebruiken als wegfundering of in nieuwe constructies. Dat alles leidt tot een CO2-reductie, maar kan ook tot lagere kosten leiden. Nu kost het nog geld om spullen af te voeren en te verbranden. De bedoeling is dat de verkoop geld gaat opleveren, ook als dat meer werk is.

Woonbedrijf, Van Liempd en Baetsen presenteerden de afgelopen dagen hun werkwijze aan de tientallen corporaties die benaderd zijn om mee te doen aan Gebruiktebouwmaterialen.com (GBM). Onder de gasten zijn ook de Groene  Huisvesters, een samenwerkingsverband van corporaties, hun belangenvereniging Aedes, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het rijk.

Marlou Boerbooms van Aedes denkt dat er wel interesse is vanuit de sociale verhuurders voor de materialenwebsite. ,,Circulair bouwen is een belangrijk thema voor corporaties, net als duurzaamheid. Bovendien is sloop een flinke kostenpost. Als die wat op kan brengen is dat ook in het belang van onze leden.” Wel denkt zij dat de organisaties in den lande dan graag een depot in de buurt zouden willen. ,,Voor elke deur hier naar Sint-Oedenrode komen, is wel een gedoe.” Daar wordt ook al naar gekeken, zegt Van Gorp. ,,Maar laten we eerste maar eens zien of de deelname op gang kan komen. Dan zijn enkele depots in de Randstad bijvoorbeeld snel gerealiseerd.”

Wastafels

Woonbedrijf en Van Liempd houden ook een proef om de servicedienst van de corporatie met gebruikte materialen te laten werken. Tien van de 72 medewerkers proberen in plaats van nieuwe trapleuningen, wastafels, deurdrangers, wasmachinekraantjes en dergelijke gebruikte, opgepoetste exemplaren te plaatsen.  Volgens Michiel Weers van Woonbedrijf zijn de reacties van huurders tot nu toe goed. ,,Als je het goede verhaal vertelt, zeggen mensen ‘gaaf dat jullie spullen hergebruiken.”

Predallen

Een breedvloerplaat is een half-geprefabriceerd vloersysteem, bestaande uit dunne naast elkaar geplaatste gewapende betonplaten van 225 cm breed en pasplaten. Hierop wordt ter plaatse een betonlaag aangebracht waardoor men op een economische en efficiënte wijze een monoliete volle betonvloer bekomt.

De breedvloerplaten, ook predallen genoemd, doen dienst als verloren bekisting en bevatten de nodige onderwapening. De hoofd-en verdeelwapening (=staven met verschillende diameters in kwaliteit BE500) vormen samen een net dat op afstandshouders rust. De 5 cm dikke betonlaag (kwaliteit C30/37) is machinaal verdicht en thermisch verhard.Naast ons brede gamma van gewelven, predallen, welfsels, balken en kolommen beschikken we ook over een eigen leverings- en plaatsingsdienst en een eigen studiebureau.

Spytze

De P25 palenrammer is ontwikkeld voor palen met een diameter tot 100 mm.. De P25 is te gebruiken voor nagenoeg alle materialen palen waaronder staal, hout, aluminium e.d zonder de palen te beschadigen. De P25 palenrammer is de meest verkochte en speciaal ontwikkeld van alle mogelijke materialen de grond in te slaan.

verandabouwer